Speciale euromunten

Door de jaren heen zijn er naast de reguliere euromunten ook regelmatig speciale euromunten gemaakt. Met name voor verzamelaars zijn deze euromunten een absolute must have! De diversiteit in speciale munten is groot. Zo werd er in 2010 in Oostenrijk een vijf euro muntstuk uitgebracht met daarop een snowboarder afgebeeld. Ook Nederland beschikt over een speciale muntstuk. In 2003 werd er namelijk een vijf euro muntstuk ontwikkeld met daarop een afbeelding van Vincent van Gogh. Deze munten waren destijds verkrijgbaar in onder andere postkantoren en bij munthandelaren. Doorgaans worden de munten uitgebracht wegens een speciale gelegenheid of als eerbetoon. Deze munten zijn beschikbaar in gelimiteerde opgave.

Een fortuin in je portemonnee

Het komt wel eens voor dat speciale euromunten als het ware op rondreis gaan. Iemand heeft niet door dat het muntstuk zich in zijn of haar portemonnee bevindt en betaalt er doodleuk een drankje of broodje mee. Dit komt mede door het feit dat mensen zich niet echt bewust zijn van de waarde van specifieke munten. Zo is de Finse twee euromunt uit 2004 inmiddels €45,- euro waard!

Ook voor vrijwel iedere zilveren 5 euromunt die uitgebracht is, is in waarde verdubbeld. Dit komt mede door de stijging van de prijs van zilver.

De regels

Aan een speciale munt in de vorm van een herdenkingsmunt zitten de nodige regels verbonden. Zo mag de gemeenschappelijke zijde niet aangepast worden, enkel de nationale zijde mag herontworpen worden en ieder land mag dit slechts twee keer per jaar doorvoeren. Sinds de introductie van de speciale euromunt in 2004 hebben drieëntwintig landen uit de eurozone ervoor gekozen om een herdenkingsmunt te laten ontwikkelen.