Europese munten

Europese munten zijn er in verschillende soorten en edities. Deze zijn online veel terug te vinden en bovendien te kopen. Er zijn online complete muntensets met daarin Europese munten beschikbaar.

De oorsprong

Nog voordat de euromunten daadwerkelijk werden ingevoerd in 2002 was men al bezig met het ontwerpen en maken van euromunten. Landen als Spanje, Finland, België, Frankrijk en ook Nederland hebben er destijds voor gekozen om het jaar van ontwerpen in de munt weer te laten geven. Dit heeft er toe geresulteerd dat er munten zijn met daarop jaartallen als 1999 en 2000.

Het ontwerp

De euromunten bestaan uit zowel een gemeenschappelijke als nationale zijde. De gemeenschappelijke kant is overal hetzelfde en toont aan hoeveel de desbetreffende munt waard is. Bovendien geeft ieder ontwerp een kaart van de Europese Unie weer. De rand van iedere munt is voorzien van de 12 sterren van de EU. De 1, 2 en 5 cent munten laten Europa's plaats in geheel zien. De 10, 20 en 50 cent munten geven weer hoe de individuele Europese lidstaten samenkomen. En tot slot laten de 1 en 2 euro munten een Europa zonder grenzen zien. De landelijke zijde van de euromunten wordt besproken onder de pagina: Landen met euromunten.

Online aanbod

Online kom je een groot aanbod met online munten tegen. Er zijn speciale webshops , groepen en forums waarop je alles te weten komt over alle Europese munten die er zijn. Ook kun je jouw favoriete munt shoppen of je collectie verder uitbreiden. Er zijn namelijk grote bedragen gemoeid in het aanschaffen van speciale munten. Deze munten zijn door de jaren heen vaak gemaakt ter nagedachtenis aan belangrijke gebeurtenissen. Zo kun je online een 2 euro munt uit Monaco kopen, deze munt staat in het teken van de 25ste sterfdag van de bekende actrice Grace Kelly en kost maar liefst €1749,95!