Invoering van de euro

Medio 1992 werd in Maastricht overeengekomen tot de introductie van een gezamenlijk betaalmiddel genaamd de euro. Pas tien jaar later, op 1 januari van 2002 werd de euro in twaalf verschillende landen gelijktijdig ingevoerd. Deze datum van invoering werd medio 1999 vastgelegd. De deelnemende landen maakten reeds deel uit van de Europese Unie.

Invoering euro in Nederland

De datum van de invoering van de euro in Nederland is 1 januari 2002. Destijds stond de waarde van één euromunt gelijk aan die van één ECU (European Currency Unit). De invoering euro actie wordt nog altijd gezien als de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden!

De ontwikkeling van de euromunt

Voordat de invoering van de euro plaatsvond werd reeds begonnen met het ontwikkelen van deze munten. Om deze reden zijn er munten waarop je de jaartallen 1999, 2000 of 2001 afgebeeld ziet staan. Deze munten werden destijds al geperst. Het uiterlijk van de munt bestaat bij ieder land uit een gemeenschappelijke zijde en nationale zijde. De gemeenschappelijke zijde is bij iedere munt hetzelfde, hierop wordt bijvoorbeeld de waarde van de munt weergegeven. De nationale zijde mag vanaf de invoering van de euro zelf bepaald worden. Deze nationale zijde mag doorgaans alleen veranderd worden bij wisseling van de gemeenschappelijke zijde. Monarchieën en het Vaticaan zijn uitzonderingen hierop, zij mogen de zijde aanpassen zodra er een troonwisseling plaatsvindt.

Speciale munten

Naast de invoering van de euro zijn er ook tal van speciale euromunten ingevoerd. Deze zogeheten herdenkingsmunten zijn er in twee verschillende soorten. Zo is er namelijk een soort die overal gebruikt kan worden en een waarde heeft van €2,- maar wel voor meer verkocht kan worden. De andere variant kan alleen nationaal gebruikt worden en beschikt over waardes als 5, 10, 20, 25, 50 of 100 euro.