Landen met euromunten

Niet ieder land dat zich bevindt in Europa beschikt over de euro als munteenheid.

De Eurozone

De Eurozone is een verzamelnaam voor landen die de euro gebruiken als munt. Het beleid hiervan wordt gehandhaafd door de Europese Centrale Bank. Voor de landen die in 2002 besloten de euro in te voeren wordt een ezelsbruggetje gehanteerd in de vorm van: Ding Flof Bips. Deze letters staan voor de landen die de euro als munteenheid gebruiken.

De nationale muntzijde

Ieder land uit de Eurozone heeft het recht op een eigen ontwerp op de nationale zijde van de euro. Deze ontwerpen kunnen zowel verschillen in bijvoorbeeld een monarch of tot een apart ontwerp. Sinds de introductie van de euro zijn er landen die al meerdere variaties hebben gehad. Een dergelijk nieuw ontwerp kan komen door bijvoorbeeld het overlijden van een staatshoofd die op dat moment op de munt stond afgebeeld.

De euro, altijd en overal

Er zijn ook nog tal van plaatsen die niet bij de EU horen maar waar je wel met de euro kunt betalen. Zo is in de landen Kosovo en Montenegro de euro geen geldig betaalmiddel, maar kun je er evengoed mee betalen. Zo probeert de euro op zoveel mogelijk beschikbare plaatsen als geldig betaalmiddel te fungeren.

Er zijn ook enkele gebieden overzee waar je evengoed met de euro kunt betalen, namelijk:

  • De Portugese eilanden Madeira en de Azoren
  • De Franse departement Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en Réunion
  • De Franse gebiedsdelen Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon
  • Het Franse zuid- en noordpool gebied
  • De Spaanse Canarische Eilanden

Heb jij vragen of wil je meer informatie over landen met euromunten? Neem dan contact op via ons contactformulier!